Belastbaarheid

/Belastbaarheid
Belastbaarheid 2024-03-08T07:58:47+01:00

Belastbaarheid

Om de restverdiencapaciteit juist te bepalen, is het belangrijk dat de belastbaarheid goed wordt vastgesteld.

Belastbaarheid is het vermogen om te presteren en te trotseren. Dit vermogen is de resultante van de samenhang en interactie tussen biologisch, psychologische en sociale factoren.

Bij civiele aansprakelijkheidskwesties en overigens ook bij beoordelingen in het kader van de particuliere arbeidsongeschiktheidspolis, hoort een speciaal daarvoor aangepaste FML gebruikt te worden. De waarden “normaal”, “licht beperkt” en “sterk beperkt” zijn namelijk kunstmatig en in civiele letselschadezaken onbruikbaar.

Er zijn immers geen referentiemodellen van wat licht of sterk beperkt is. Er is evenmin wetenschappelijk onderzoek naar verricht. Voorts wordt de
normaalwaarde van de FML van UWV in civiele letselzaken te vaak geïnterpreteerd als “geen afwijking”. Maar de “normaal” van de FML die in de sociale verzekering wordt gebruikt, staat voor het niveau van functioneren waartoe een gemiddelde uitkeringsgerechtigde tussen de 18 en 65 jaar oud, in 1998 tenminste in staat was.

Om de restverdiencapaciteit juist te bepalen, is het dus belangrijk dat wordt onderkent dat bij verzekeringsgeneeskundige beoordelingen in het bestuursrechtelijk domein, een ander normeringskader wordt gehanteerd dan bij civiele aansprakelijkheidskwesties. Daarnaast is een goede vraagstelling aan de verzekeringsarts-deskundige cruciaal. Remédis Medisch Advies verzorgd dat voor.